Reastauracja ORDO
Misja ze smakiem
Restauracja „Ordo” w Nidzickim Zamku łączy ze sobą tradycje i nowoczesność. Mieści się w murach historycznych XIV-wiecznej warowni i to sprawia, że musi spełnić szereg wymagań konserwatorskich. W związku z tym do udziału w aranżacji wnętrz zaproszono projektanta i doktora Akademii Sztuk Pięknych w Łodzi – Łukasza Nawrota. Misją pracy w takich obiektach jest zawsze znalezienie kompromisu pomiędzy tym, co nowe a wyeksponowaniem walorów obiektu.
Wykorzystaliśmy motywy roślinne – freski na ścianach, namalowaliśmy je ręcznie – już współcześnie, a wzory zostały przeniesione z XIV-wiecznej kaplicy zamkowej. Wiele detali przygotował plastyk i jednocześnie rzemieślnik – kowal. Tak został wykonany, między innymi projekt drzwi, nawiązujący do gotyckiego łuku. Natomiast w ramach funkcjonowania restauracji nawiązaliśmy współpracę z jednym z warszawskich managerów. Jednak należy podkreślić, że szefem kuchni jest mieszkanka Nidzicy – Szefowa Hanna Kij , mówią o niej „kobieta ze smakiem”. Menu tworzymy z wykorzystaniem lokalnych produktów.
– W obecnych trendach równie istotne jest poszukiwanie smaków w terenie: a to na łące, nad jeziorem, w lesie czy nad morzem. Stąd natura, stare książki kucharskie i zapomniane receptury, stają się dla nas inspiracją i są adaptowane do współczesnej kuchni. Nasze menu jest oparte na regionalnych i sezonowych produktach najwyższej jakości.
– Prezentowani przez różne stacje telewizyjne ambitni, utalentowani i coraz bardziej słynni szefowie kuchni proponują nam polską kuchnię w nowoczesnej odsłonie – lokalną, wielokulturową, molekularną i po prostu smaczną. Z jednej strony jeziora, lasy i puszcze, dziczyzna, ryby, zioła, owoce leśne, nalewki i sery. Z drugiej – tradycje kulinarne Litwinów, Białorusinów, Żydów, Tatarów i Polaków – wyjaśnia Paweł Grosicki – dyrektor hotelu i restauracji.
W przedmowie do „Kuchni polskiej XXI wieku”, Wojciech Modest Amaro podkreśla wielokulturowość dawnej Polski i broni tezy, aby nie „ograniczać polskości do kręgu talerza ze schabowym i kapustą”. Jego zdaniem ” …kuchnia polska jest w równym stopniu europejska, włoska, francuska, orientalna, żydowska, ormiańska czy bizantyjska – bo właśnie na obszarze dawnej Rzeczypospolitej udało się stworzyć unikalną mieszankę, z której współcześni Polacy mają przywilej i obowiązek korzystać”.
Scena nowej kuchni polskiej jest dynamiczna i cały czas się zmienia. Powstają nowe miejsca i koncepty – niekoniecznie w dużych miastach.
Restauracja Ordo menu sezon 2020
Przystawki
Marynowany leszcz z mazurskich jezior/zalewa słodko- kwaśna/ dodatki/grzanka 14 zł
Galantyna z kaczki trafiona łukiem rycerza zamkowego 15 zł
Pierogi z pstrągiem 6 szt. / szałwia 23 zł
Pierogi z owocami sezonowymi 6 szt. 18 zł
Deska Jagiełły/sery/wędliny swojskie /warzywa świeże /sosy/sałatka śledziowa 40 zł
Zupy
Consomme/kołduny jagnięce/makaron swojski/natka pietruszki 14 zł
Flaki wielkiego mistrza / boczniaki/ grzanka/ świeży koperek 16 zł
Orzeźwiający chłodnik Marysieńki 10 zł
Zupa dnia 10 zł
Dania główne
Sztufada z dzika/sos z czerwonego wina/kluchy mazurskie/powidła z jeżyn 34 zł
Chips z sielawy/frytki belgijskie/surówka 27 zł
Burger zamkowy wołowy lub jarski /frytki/ surówka 28 zł
Czarne pappardlle/ krewetki/natka pietruszki 36 zł
Kotlet po rycersku/młode ziemniaki/ koper/ surówka 30 zł
Danie dla kmiotka
Rosół z domowym makaronem ½ porcji 7 zł
Nuggetsy z kurczaka/ frytki/ surówka / ketchup 16 zł
Sałatki
Sałatka ORDO/mix sałat/pieczona wołowina/kiszone buraczki/sos ziołowo-miodowy 18 zł
Rukola/sałata rzymska/gorgonzola/orzechy włoskie/sos 18 zł
Desery
Ciasto dnia 16 zł
Naleśniki 2 szt. z nutellą i bananem 15 zł
Lody z owocami 16 zł
Kawa mrożona 12 zł