Restauracja Ordo

Misja ze smakiem

Restauracja „Ordo” w Nidzickim Zamku łączy ze sobą tradycje i nowoczesność. Mieści się w murach historycznych XIV-wiecznej warowni i to sprawia, że musi spełnić szereg wymagań konserwatorskich. W związku z tym do udziału w aranżacji wnętrz zaproszono projektanta i doktora Akademii Sztuk Pięknych w Łodzi – Łukasza Nawrota. Misją pracy w takich obiektach jest zawsze znalezienie kompromisu pomiędzy tym, co nowe a wyeksponowaniem walorów obiektu.

-Wykorzystaliśmy motywy roślinne – freski na ścianach, namalowaliśmy je ręcznie – już współcześnie, a wzory zostały przeniesione z XIV-wiecznej kaplicy zamkowej. Wiele detali przygotował plastyk i jednocześnie rzemieślnik – kowal. Tak został wykonany, między innymi projekt drzwi, nawiązujący do gotyckiego łuku. Natomiast w ramach funkcjonowania restauracji nawiązaliśmy współpracę z jednym z warszawskich managerów. Jednak należy podkreślić, że szefem kuchni jest mieszkanka Nidzicy – Szefowa Hanna Kij , mówią o niej „kobieta ze smakiem”. Menu tworzymy z wykorzystaniem  lokalnych produktów.

– W obecnych trendach równie istotne jest poszukiwanie smaków w terenie: a to na łące, nad jeziorem, w lesie czy nad morzem. Stąd natura, stare książki kucharskie i zapomniane receptury, stają się dla nas inspiracją i są adaptowane do współczesnej kuchni. Nasze menu jest oparte na regionalnych i sezonowych produktach najwyższej jakości.

– Prezentowani przez różne stacje telewizyjne ambitni, utalentowani i coraz bardziej słynni szefowie kuchni proponują nam polską kuchnię w nowoczesnej odsłonie – lokalną, wielokulturową, molekularną i po prostu smaczną. Z jednej strony jeziora, lasy i puszcze, dziczyzna, ryby, zioła, owoce leśne, nalewki i sery.  Z drugiej –  tradycje kulinarne Litwinów, Białorusinów, Żydów, Tatarów i Polaków – wyjaśnia Paweł Grosicki –  dyrektor hotelu i restauracji.

W przedmowie do „Kuchni polskiej XXI wieku”, Wojciech Modest Amaro podkreśla wielokulturowość dawnej Polski i broni tezy, aby nie „ograniczać polskości do kręgu talerza ze schabowym i kapustą”. Jego zdaniem ” …kuchnia polska jest w równym stopniu europejska, włoska, francuska, orientalna, żydowska, ormiańska czy bizantyjska – bo właśnie na obszarze dawnej Rzeczypospolitej udało się stworzyć unikalną mieszankę, z której współcześni Polacy mają przywilej i obowiązek korzystać”.

Scena nowej kuchni polskiej jest dynamiczna i cały czas się zmienia. Powstają nowe miejsca i koncepty – niekoniecznie w dużych miastach.

Restauracja Ordo menu sezon 2020